Алибидизмът: фригидност от мъжки род

“Фригидност” е остарял термин. С него преди са били обозначавани сексуалните проблеми при жените. По отношение на мъжете се използваше термина “импотентност”. Днес липсата или намаляването на половото влечение се нарича “алибидемия” (или “алибидизъм”).

Липсата на либидо при мъжете действително се среща по-рядко, отколкото при жените. Но за представителите на силния пол това е твърде голям проблем. При жените либидото в норма или ниското либидо като правило се повишава в сексуалната ситуация. При мъжете, приповдигнатото сексуално настроение е природна норма и ако то се намали или изчезне, последствията за тях са емоционално катастрофални.

”Изгубените” мъже Генетичната алибидемия е открита сравнително наскоро. В зависимост от наследствеността, всички хора в сексуален план се делят на три групи: силна, средна и слаба. В слабата група има силно, средно и съвсем слабо звено. Именно най-слабите (около 3% от мъжете) представляват рисковата група. Нивото на сексуалната енергия при тях е много ниско, въпреки че външно тези мъже са силни и доста привлекателни.

Природният недостиг на сексуалност започва да се проявява в пубертета. Юношата не изпитва никакъв интерес към секса, не мастурбира, до 25 годишна възраст не се среща с никого. Ако в зряла възраст той се реши на сексуален контакт с жена, експериментът обикновено завършва с провал. Физическата близост изисква от мъжа огромно напрежение. За щастие, всичко това може да се избегне, ако навреме се коригира половото развитие – до 25 години, а още по-добре е подрастващият да бъде изследван от ендокринолог.

Причината на психологичната алибидемия може да стане всякакво изкуствено потискане на сексуалността, например пуританското възпитание или няколко години прекарани в еднополова среда (военно училище, семинария). Развитието на нормалното влечение се прекратява и често либидото придобива хомосексуална насоченост. Сексолозите отбелязват, че след 45 годишна възраст тези мъже могат да направят пробив в сексуалния живот и накрая да си позволят да реализират хомосексуалните си стремежи, но хетеросексуалната сфера остава за тях затворена.

Възвръщане на желанието Ако интимните отношения с вашия партньор или съпруг през първите месеци са били нормални, а след време откривате някаква студенина и липса на либидо, не търсете причините във фригидността. Търсете друга причина! Например…

…нервите Прекомерно многото проблеми и свързаното с тях безпокойство могат силно да усложнят сексуалния живот, особено ако мъжът е с невротични черти. Ако не можете да разрешите сами проблема, потърсете помощ от психо(сексо)лог!

…болест Депресията и шизофренията могат да бъдат много опасни за сексуалността. Те са способни напълно да изключат влечението. Диабетът, атеросклерозата, алкохолизмът, урологичните проблеми могат да способстват за изчезването на либидото. Ето защо трябва първо да се справите с болестта. Но по време на лечението трябва да получавате максимума от отслабеното желание, а не да отлагате секса до по-благоприятен момент.

… недостиг на сексуална енергия Ако мъжът се отнася към слабата сексуална група, неговото влечение и потентност няма да бъдат високи. В този случай няма какво да се лекува, но сексологът може да помогне за повишаване на либидото. Терапията напомня спортна тренировка: мъжът се извежда на все по-високо ниво, където постепенно се увеличава неговото “сексуално” натоварване.

…възрастта На 45 и повече години много мъже вече не са в състояние да издържат на предишното сексуално напрежение. Ако в този момент вие предявите към него високи изисквания или възникват проблеми на работата, той може да започне да избягва напълно интимните контакти. А това е основната грешка. Ако няма здравословни проблеми и физическата форма е добра, а половият живот редовен, сексолозите препоръчват: – да не се прекратява сексуалната активност. Колкото по-стар е човек, толкова са по-вредни за него големите прекъсвания в сексуалния живот. – да си използват биоактивни добавки, спиращи процесите на стареенето. – 2 пъти годишно (през пролетта и есента) да се прави профилактичен вакуумен масаж.

Ако неуспехите със секса се увеличават, трябва да се потърси помощ от сексолог, който ще предпише специални препарати, удължаващи сексуалния живот с 10 години. Може да ви потрябва и помощ от психотерапевт, защото често причината за това е възрастовата депресия. Много мъже, достигайки определена възраст, слагат кръст на сексуалния си живот и не предприемат нищо. Сексолозите ни уверяват ,че дори на човек с много сериозни проблеми може да се помогне в 98% от случаите. Главното е да не се предаваме!

…или просто временна трудност Случва се така, че мъжът е здрав, неговата полова функция е нормална, а влечението е изчезнало. Просто сексуалната енергия е “изтекла” в друга посока. Твърде голямото увлечение по професията, несбъднатите мечти, неудовлетворените сексуални фантазии… Това често се случва по време на вътрешна криза т.нар. криза на растежа или при преминаването през труден етап от съпружеския живот. Само по себе си това състояние може и да не премине. Затова на мъжа трябва да му се напомня, че сексът не е разкош, а една от потребностите на организма. Хората, пренебрегващи секса, в същност пренебрегват собственото си здраве. Така че, ако желанието не се възвръща, не отлагайте секса “за после”, а се посъветвайте със специалист!Коментари

Няма намерени мнения