Сексуално здраве – трябва ли да се притеснявате от прекаленото мастурбиране?

danisex danisex
11/15/2023
0

Вярвате или не, всеки мастурбира и мнозина се притесняват, че мастурбират твърде много. По целия свят мнозина харесват мъжката и женската мастурбация и често се използват като полезен начин за облекчаване на стреса, показване на грижа за себе си и откриване на телата ни.

Въпреки митовете за мастурбацията, които са ни казвали като тийнейджъри, дръпването няма да ви накара да ослепеете или да повлияе на плодовитостта ви. Въпреки че знаем, че митовете не са верни, много от нас се тревожат за навиците си за мастурбация и потенциалната вреда, която можем да причиним на тялото си. Но няма място за безпокойство, ние разполагаме с цялата информация, от която се нуждаете относно мастурбирането твърде често или твърде малко...

Наистина ли всички мастурбират?

Истината е, че не всеки мастурбира. Въпреки, че според едно изследване, 61% от българите мастурбират, това не означава, че всички го правят. Подобно на избора да поръчате храна за вкъщи, някои хора го правят повече от други, като някои избират да не правят всичко, а други избират да го правят всеки ден, всеки е различен.

Също така е трудно да се определи колко хора мастурбират, тъй като навиците на хората се променят в зависимост от различни фактори. Влияния като стрес, либидо, странични ефекти от лекарства и други могат да повлияят на това колко често някой мастурбира.

Например, по време на първото блокиране през 2020 г., много от нас започнаха да мастурбират повече, просто защото имаха повече свободно време и да се реализират сексуално, докато са далеч от нашите партньори. Мастурбацията се е повишила с 25% по време на първото блокиране, а 38% от хората са казали, че мастурбират повече, просто защото имат повече свободно време.

Тези проучвания помагат да се покаже, че навиците за мастурбация на всеки са различни и могат да се променят поради много причини. Както е показано по-горе, блокирането доведе до общо увеличаване на честотата, в която хората дръпнаха, което не е непременно лошо нещо.

Как да разберете дали мастурбирате твърде много...

Като цяло, както за мъжете, така и за жените, има само две неща, за които трябва да знаете, ако смятате, че може да мастурбирате твърде често.

- Физически дискомфорт.  Ако ви боли да мастурбирате, защото гениталиите ви са възпалени или забележите леко подуване от триене, тогава може да мастурбирате твърде много и трябва да посетите личния си лекар, ако имате някакви притеснения.
- Мастурбацията разстройва живота ви.  Ако мастурбацията започне да ви пречи да правите нещата, които обичайно ви харесват, като например срещи с приятели и семейство, тогава трябва да потърсите насоки от вашия личен лекар. Въпреки че това може да не е физически отрицателен ефект върху вашето благосъстояние, то все пак нарушава ежедневния ви живот и може да засегне психическото ви здраве.Освен това, дами, не можете да станете по-малко чувствителни „там долу“, като мастурбирате твърде много. Женската мастурбация няма да повлияе на чувствителността на клитора или вагината и дори може да помогне за облекчаване на менструалните спазми, така че няма нужда да се притеснявате за каквито и да било физически странични ефекти от ежедневната мастурбация.

Можеш ли да мастурбираш твърде малко?

Въпреки че редовната мастурбация се счита за здравословна, няма нищо лошо, ако не ви харесва или просто не искате да мастурбирате. Важно е да запомните, че всеки е различен и липсата на мастурбация изобщо няма да повлияе на физическото ви здраве, така че не се притеснявайте.

Да предположим, че никога не сте опитвали мастурбация, но искате. Това може да бъде полезен начин да откриете какво ви стимулира и дори да подобрите сексуалните си преживявания с партньорите, като можете да им кажете какво ви харесва.
Ако искате да включите партньора си в изследването си, можете дори да опитате взаимна мастурбация, при която двама души се наслаждават (или понякога един на друг), докато другият гледа, което им позволява да видят какво се дразни взаимно. Да видите как партньорът ви сам се забавлява може да ви възбуди много, така че следващия път, когато помислите за малко време насаме, поканете партньора си да се присъедини към вас за допълнително забавление...

Коментари

Няма намерени мнения