Наистина ли сексът на средна възраст е по-добър?

Темата за сексът на средна възраст не е сред най-обсъжданите. В края на краищата, хората над четиридесет не са ли прекалено заети с други дейности, от това да мислят и… правят секс?

Отговорът е "не". Абсолютно не!

Много неща се променят, когато остареем. Това обаче не означава, че хората спират да правят секс. Неотдавнашно проучване на Тринити Колидж установи, че 59% от населението над петдесет е с редовен сексуален живот, и представители от тази група дори се хвалят, че се наслаждават на игри и секс стимулации между чаршафите най-малко три пъти седмично. Това е страхотна новина за тези, които искат да продължат да се наслаждават на интимна връзка с партньора си.

Сексуално активните хора в средна възраст съобщават, че сексът дори е много по-добър, отколкото е бил във възрастта между техните 20, защото сега са далеч по-опитни и имат значително по-малко притеснения около телата си. Освен това, независимо дали става въпрос за нова връзка, те не се притесняват от опасност за забременяване, така че това са своеобразни златни години - идеалното време за сексуално събуждане. Редовният секс също така помага на кръвообращението към влагалището, което го запазва добре тонизирано и здраво.

Менопаузата например е трудна част от живота на жените в средна възраст, защото тя идва с много странични ефекти, които могат да повлияят на сексуалното желание. Един от най-често срещаните проблеми, които възникват след менопаузата, е влагалищната сухота и болезнения, в следствие на това, полов акт. Ето защо чрез избягването на парфюмирани продукти и инвестирането лубриканти на водна основа или вагинални овлажнители можете да се отървете от дискомфорта.

Друг метод за повишаване на сексуалното желание, когато сте "на определена възраст", включва много проста комбинация от творчество и разнообразие – а именно използването на секс играчки. По този начин и двамата партньори могат да се насладят на интимността на секса, но без да е необходима задължителна ерекция (в случаите, когато това е трудно за постигане).

Изследванията показват, че сексуалният живот в средна възраст може да помогне за подобряване здравето на сърцето, понижаване на кръвното налягане и освобождаване на чувствителните хормонални ендорфини, които действат като естествено обезболяващо средство. Проучванията също установяват, че хората на средна възраст, които имат редовен секс, изглеждат средно 5-7 години по-млади от тези, които рядко правят секс.