Как да се предпазиш от нежелана бременност

С пристигането на лятото отговорното поведение се успокоява: жега, ваканции, свободно време, хубаво време ... Всичко допринася за придобиването на чувство за повече сексуална свобода и по-малка опасност от нежелана бременност или инфекции от венерически болести. 

Съвети за избягване на нежелана бременност и защита на вашето репродуктивно здраве:

1. Използвайте бариерни методи за контрацепция.

 Използването на презервативи  ще предотврати нежелана бременност и предаване на болести. В този момент е важно да ги използвате правилно, да изхвърлите тези, които са с изтекъл срок на годност или имат подозрителен външен вид. Нулев риск не съществува, но ако тези указания се спазват, едва ли ще се провалите.

нежелана бременност

2. Използвайте хормонални контрацептивни методи. Добрите контрацептиви са важни!

Независимо дали става въпрос за хапчета, хормонални пластири или вагинален пръстен, и трите предотвратяват настъпването на бременност. Те обаче трябва да се използват правилно, за да се избегнат инциденти. В случай на хапчета, ако жената страда от постоянно повръщане, това може да е неефективно или ако се използва и отстрани преждевременно вагиналният пръстен, това може да наруши неговата ефективност.

3. Използвайте хапчето сутрин след секс

Но само в наистина необходими случаи, при които други методи за контрацепция са очевидно неуспешни (например счупен презерватив или презерватив, който се задържа във влагалището).